Mutfakta ne tür tezgah tercih edilmelidir?

Mutfakta ne tür tezgah tercih edilmelidir?

Hayatımızın ayrılmaz parçası haline gelen mutfaklar son yıllarda önemini daha çok arttırmış, günümüzün büyük çoğunluğunu geçirdiğimiz keyifli mekanlar haline gelmiştir. Mermer, granit, kuvars, laminant, corian, porselen tezgahlar günümüzde en popüler mutfak ve banyo tezgahı malzemesi tipleridir.

Mermer tezgahların büyük avantajları tabiki doğal olmaları ve tasarımcıların malzeme tercihlerinin başında gelmeleridir. Ancak çok az mermer tipi leke, kir, yağ ve limon suyuna karşı dayanabilir.

Granit tezgah, mermere göre daha dayanıklı olmasına rağmen içinde bulunan demir gibi mineral yapısından kaynaklı ‘sağlıksız’ dedikodularına sebep olmuş ve son zamanlarda pek tercih edilmemeye başlanmıştır.

Kuvars, teknolojik bir ürün olup kompozit tezgah olarak adlandırılmaktadır. Dayanıklılık açısından mermerden bir derece daha dayanıklı olsada homojen renklerinden kaynaklı suni görülmekte ve çok fazla uygulanmamaktadır.

Laminant tezgah, sıkıştırılmış sunta ve üst cila tabakasından oluşan bir malzeme olarak üretilen en ekonomik tip ve en sık görülen malzemedir. En büyük dezavantajı çizilebilmesi ve suya karşı dayanıksızlığıdır.

Porselen tezgah, günümüzde özellikle pandemi sırasında üretimine hız verilen 2000°C sıcaklıkta kilden oluşan ve üst yüzeyinde görsellere (taş, mermer, beton, dokulu) sahip dünyanın en dayanıklı malzemesidir. Özellikle mutfak tezgahları için geliştirildiğinden dolayı yanmaz, çizilmez, noktasal darbelere dayanıklı her türlü alkali ve bazik etkilerden deforme olmayan uzun vadeli bir üründür.

Son yıllarda üretim teknolojisinin gelişmesi ve özellikle mermer yüzeylerdeki gerçeğe en yakın x-real üretim teknolojisiyle gerçek mermer, doğaltaş ve benzerlerinden ayrılması çok zor bir hale gelmiştir.